RSS   -    Meewerken?
   
 
GP BraziliŽ
Valtteri Bottas begon zijn carriŤre in het karten toen hij zes jaar oud was. Tijdens het daaropvolgende decennium stapelde hij de overwinningen en titels op.

Na het winnen van drie prestigieuze karttitels in 2006, stapte Valtteri over naar de eenzitters. Hij won zowel de Formule Renault 2.0 Eurocup als de Formule Renault 2.0 NEC in 2008. Ondanks het feit dat hij in 2009 geen race kon winnen, scoorde hij toch twee poles en verzilverde hij de derde plaats in de Formule 3 Euroseries. In 2009 en 2010 won hij ook de beroemde Masters of Formula 3 in Zandvoort.
In 2010 bleef Bottas bij het ART F3-team. Hij behaalde twee overwinningen en een derde plaats in het kampioenschap. Het jaar erna won hij de GP3 Series in zijn eerste seizoen, mede door de laatste vier races te winnen.

Ook Williams merkte de goede prestaties van de Fin op en gaf hem vanaf 2010 een contract als testrijder voor Williams. Dat werd verlengd in 2011 vooraleer hij benoemd werd tot officiŽle reservepiloot in 2012. Hij nam deel aan vijftien oefensessies doorheen het seizoen en maakte promotie tot racerijder voor 2013.

Hij werd ingezet aan de zijde van de meer ervaren teamgenoot Pastor Maldonado, maar kon zeker zijn mannetje staan. Hij zette regelmatig betere prestaties neer, ook al hadden beide rijders geen goede wagen voorhanden. Uiteindelijk bewees Bottas over voldoende talent te beschikken, en kreeg hij ook een contract voor 2014.

Hij bewees vorig jaar dat hij uit het goede racehout gesneden is, door vier podiumplaatsen te behalen met de snelle Williams FW36. Sterker nog: de vliegende Fin werd vierde in het wereldkampioenschap, achter Hamilton, Rosberg en Ricciardo, de racewinnaars in 2014.

In 2015 was Bottas nog steeds heel competitief, maar zijn wagen iets minder dan de voorganger. Na de vele podiumplaatsen in 2014 moest de Fin het nu stellen met twee stuks in Canada en Mexico. Bottas eindigde opnieuw voor teamgenoot Massa, maar moest lijdzaam toezien hoe beide Mercedessen en Ferrari's ver voor hem eindigden in het kampioenschap. Hetzelfde verhaal in 2016, waarbij zelfs Red Bull en Force India nog voor het Williams team eindigden.

2017 wordt dan het jaar van de grote kans voor Bottas. Na jaren het proberen bemachtigen van een zitje bij een van de absolute topteams is het dan eindelijk gelukt. De Fin zal aan de zijde van Lewis Hamilton bij Mercedes rijden in 2017, na het plotselinge vertrek van wereldkampioen Rosberg uit de sport. Heeft Bottas het in zich om Hamilton het vuur aan de schenen te leggen en een gooi te doen naar de wereldtitel?
  Bekijk de laatste foto's van Valtteri Bottas :
 
 
77 - Valtteri Bottas
Nationaliteit : Fin
Geboortedatum : 28/08/1989
Geboorteplaats : Nastola, Finland
Residentie: Oxford, Engeland
Familiale status : Gehuwd met Emilia Pikkarainen
Lengte : 1,73 m
Gewicht : 70 kg
Hobby's : Joggen
Sport : Inline skaten
Favoriete drank : Spuitwater
Favoriete gerecht : Salade met kip
Favoriete muziek : Rock
Statistieken :
Debuut : AustraliŽ 2013
Aantal GP : 95
Overwinningen : 2
Pole positions : 2
Snelste rondes : 2
Totaal punten : 673
Totaal podia : 20
Palmares :
2007 :Formule Renault 2.0 NEC, 3de
2008 :Formule Renault 2.0 NEC, kampioen
2008 :Formule Renault 2.0 Eurocup, kampioen
2009 :Formule 3 Euroseries, 3de
2010 :Formule 3 Euroseries, 3de
2011 :GP3 Series, kampioen
2013 :Formule 1 (Williams), 17de met 4 punten
2014 :Formule 1 (Williams), 4de met 186 punten
2015 :Formule 1 (Williams), 5de met 136 punten
2016 :Formule 1 (Williams), 8ste met 85 punten
Copyright vzw F1-Club - Contact