RSS   -    Meewerken?
   
 
GP BraziliŽ
 Lexicon
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

• On-board camera
Een mini TV-camera dat op de F1 wagen wordt gemonteerd. Het kan op de airbox, de spiegels, de voor- en de achtervleugel geplaatst worden. Het doet dienst als leverancier van live beelden tijdens de oefensessie, de kwalificatie en de race.

• Ondergoed
Onder de raceoverall draagt een rijder een T-shirt, boxers, sokken en een balaclava. Al het ondergoed is gemaakt uit het vuurbestendige Nomex materiaal.

• Onderstuur
Onderstuur wordt veroorzaakt door een balansprobleem van de wagen - in concreto het gevolg van een downforcetekort aan de voorkant van de wagen. Bij het insturen in een bocht zal de wagen minder insturen dan de positie van het stuur laat uitschijnen, omdat de wagen vooraan minder grip heeft dan achteraan. Om door de bocht te kunnen komen tijdens het onderstuur moet de rijder zijn stuurhoek vergroten en snelheid verliezen. Om het probleem voorgoed te verhelpen moet er gesleuteld worden aan de afstelling door de hoek van de voorvleugel te verhogen of de hoek van de achtervleugel te verkleinen.

• Ophanging
Enkele jaren geleden zorgde de ophanging van de wielen voor heel veel problemen, maar door het gebruik van composietmaterialen is de ophanging nu enorm robuust geworden. Normaal gezien worden er dubbele A-armen gebruikt, zowel vooraan als achteraan, en elk team geeft de ophanging een specifieke aŽrodynamische vorm.

• Overall
Beschermingspak met elastische manchetten aan de polsen en de enkels, gemaakt uit twee tot vier lagen Nomex. Het wordt door zowel de rijders als de pitcrew gedragen. Een volledige multi-gelaagde overall ondergaat 15 wasbeurten alsook 15 drogingprocessen alvorens het uiteindelijk wordt getest. Het wordt onderworpen aan een temperatuur van 600 tot 800 graden Celcius. De kritieke temperatuur van 41įC mag daarbij gedurende 11 seconden niet worden bereikt binnen de overall

• Overremmen
Als een rijder zů hard op de rem gaat staan dat de wielen blokkeren, dan spreken ze van overremmen of overbraking in het Engels. Geblokkeerde voorwielen maken het onmogelijk om te sturen. Daarenboven zorgt dit voor een hele grote slijtage aan de banden. Als dit ook zorgt voor een slechte balans, dan wordt er gesproken van een remlek.

• Overstuur
Als een wagen overstuurt, dan wordt het achtersteven van de bolide uit een bocht geduwd via de achterwielen en bestaat er een gevaar dat de wagen achteraan helemaal Ďuitbreektí. Om door een bocht te kunnen komen met een oversturende wagen, moet de rijder zijn stuurhoek verminderen, en in het geval van extreem overstuur, moet hij zelfs sturen in de tegenovergestelde richting om het overstuur op te vangen. Om overstuur uit de balans van de wagen weg te werken wordt de achtervleugel van de wagen meestal zodanig afgesteld dat deze meer downforce uitoefent op de achterkant van de wagen.

 Zoeken: In:
Toro Rosso bevestigt Gasly en Hartley voor 2018  
Toro Rosso heeft aangekondigd dat Brendon Hartley en Pierre Gasly hun twee vaste racerijders zijn in 2018. Het...
Lees meer
Vettel laat Ferrari juichen, Hamilton net naast het podium!  
Sebastian Vettel heeft Ferrari een eerste succes bezorgd sinds de Grote Prijs van Hongarije eind juli. Het podium...
Lees meer
Bottas snelt naar poleposition, Hamilton crasht zwaar  
Valtteri Bottas heeft de poleposition voor de GP van BraziliŽ bemachtigd. In een spannend slot wist hij de...
Lees meer
Copyright vzw F1-Club - Contact